petek, 13. julij 2018

Največja uspešnica vseh časov

O pasji poeziji, omejenem besedišču in bodočem reperju


Vsi pravijo, da je Avsenikova Golica največja slovenska uspešnica vseh časov, in slišite jo lahko celo v izvedbi raznih japonskih, zulujskih in kdove še katerih posnemovalcev. Jaz pa pravim, da je še ena, ki je bolj vseslovenska, nadčasovna, neodvisna od okusov, porekla in zvrsti, skratka, celo večja kot Golica! Če ne drugega, ga ni Slovenca, ki ne bi znal vsaj dela besedila (ki resnici na ljubo ni zelo globokoumno), in verjetno tudi ni Slovenca, ki ne bi znal melodije celo zaigrati na ta ali oni inštrumentič, pa četudi je popolnoma nemuzikalen. Pa ne samo Slovenci; naša rodbinska legenda govori o nemškem očetu, ki ni bil prav srečen, da je bila prva pesmica, ki se je je naučil njegov enoinnekajletni sine med bivanjem v ZDA, Kuža pazi.* Varuška, ki je zakrivila ta patriotskovzgojni spodrsljaj, je bila kajpak Slovenka – naša Babi.

Traktor in pes - zmagovalna kombinacija!
Seveda mi kot odrasli intelektualki, ki nekaj da na svojo širino in izbran okus, Bitenčev Kuža ni bil prav pri srcu, nad komadi s tremi toni se je pa ja treba zgražati, kajneda ... Potem ga je pa zagrabila Tastarejša, vse dokler ga nista z vrha njene lestvice izrinili tista o beli zimi in seveda tista o gasilcih. Potem smo imeli od Pazija nekaj premora, zdaj pa v pevsko fazo prihaja Mali. Že res, da se da zloge, ki jih zna povedati, prešteti na prste ene roke: GAGA za perjad, KAKA, kadar ga posedemo na kahlo (včasih mu dejansko uspe kaj spraviti vanjo, potem jo pa vestno »izprazni« v stranišče, kot vidi delati sestrico), MMM za krave in drobnico, UUUU za volka, BA pa za bagre, traktorje, babico in še kaj (Tastarejša je ugibala, da hoče s tem povedati kaj o baletu, a ne vem, zakaj se mi ta hipoteza ne zdi najverjetnejša). Plus pihanje in prdenje z usti (očitno zelo pomembni veščini!). A čim zasliši Pazija, začne zraven vneto tuliti UOU-UOU-UOU. In tako mu tudi jaz pač večkrat, kot bi mi srce dopustilo, prepevam o slavnem kužku.

Ima pa Mali trenutno še en glasbeni hit. V avtu naju s Tastarejšo zabava z nekakšni rapom, v katerem je sicer edina beseda BA, jo pa izgovarja zelo suvereno, precej ritmično in z različnimi jakostmi. Sumim, da skuša s tem posnemati zlajnani jazbečevski debilizem, ki mu ga večkrat pojem z besedilom, prirejenim njegovim zanimanjem primerno: »Bager bager bager bager bager bager bager TRAKTOR TRAKTOR …« Saj si predstavljate. Ampak kaj pa vem, mogoče ima pa v glavi čisto svojo pesem in ga čaka svetla reperska prihodnost!?

* Da je v besedilu megauspešnice vendarle nekaj več globine, kot se zdi na prvi pogled, kaže moj dvom, ko sem ravnokar morala naslov prvič v življenju napisati. Dejansko sploh ne vem, s katero začetnico se napiše in kaj torej pomeni: je to Kuža, ki mu je ime Pazi, ali Kuža, ki pazi? Jezikoslovci, muzikologi, zoologi in vsi ostali – kakšno je vaše mnenje?

1 komentar:

Norveški dolgčas

Napisati zanimivo poročilo o našem letošnjem turnosmučarskem taboru za odrasle na severu Norveške je skrajno brezupna naloga, kajti bilo je ...